
Uratowano ostatnie żywe zwierzęta z zoo w Mosulu
11 kwietnia 2017, 11:01Z prywatnego zoo w zajętym przez ISIS Mosulu uratowano odnalezione w lutym, żyjące w strasznych warunkach ostatnie zwierzęta - lwa Simbę i niedźwiedzicę Lulę. Porzucone, były nadal zamknięte w klatkach i pokryte ekskrementami.

BiliScreen – aplikacja, która może uratować życie
29 sierpnia 2017, 10:22Nowotwór trzustki to jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów. W ciągu 5 lat od diagnozy umiera aż 90% chorych. Jedną z przyczyn jest fakt, że choroba rozwija się bezobjawowo, brak też nieinwazyjnych metod diagnostycznych, które pozwoliłyby wykryć nowotwór na wczesnym etapie.

Powstanie uniwersalna szczepionka przeciwko grypie?
19 stycznia 2018, 13:06Chińsko-amerykański zespół naukowy przybliżył nas do momentu wynalezienia skutecznej uniwersalnej szczepionki przeciwko grypie. Grypa to jedna z najpoważniejszych chorób trapiących ludzkość. Z danych WHO dowiadujemy się, że każdego roku grypa powoduje na świecie od 3 do 5 milionów poważnych zachorowań i zabija od 290 od 650 tysięcy osób.

Opisano 6 typów wstrętu
4 czerwca 2018, 11:54Naukowcy ujawnili 6 typów obrzydzenia, które chronią nas przed chorobami.

Odkryli nieznany mechanizm powstawania wstrząsu anafilaktycznego
9 listopada 2018, 19:40Dla osób z poważną alergią wstrząs anafilaktyczny może oznaczać śmierć. Zjawisko to przebiega niezwykle szybko i dotychczas nie było wiadomo, dlaczego tak się dzieje. Naukowcy z Duke University opisali właśnie na łamach Science nieznany dotychczas mechanizm reakcji układu odpornościowego.

U zdrowych neurologicznie osób nowe neurony nadal powstają nawet w 9. dekadzie życia
27 marca 2019, 11:14Neurogeneza, czyli proces powstawania nowych neuronów, zachodzi w ludzkich mózgach nawet w wieku 87 lat. Do takich wniosków doszli hiszpańscy naukowcy, którzy badali mózgi niedawno zmarłych osób.

Na SGGW powstał innowacyjny suszony miód
12 sierpnia 2019, 11:05Naukowcy z SGGW wyprodukowali miód suszony, który zawiera aż 80% miodu naturalnego. Ten dostępny na rynku zawiera go zaledwie 50%, reszta to maltodekstryna – dodatek cieszący się niezbyt pochlebną opinią ze względu na wysoki indeks glikemiczny. W ulepszonym produkcie została ona zastąpiona nutriozą – wspomagającym układ pokarmowy nośnikiem o właściwościach prebiotycznych.

Nowe białko i zdradziecki mechanizm
17 grudnia 2019, 10:49Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie we współpracy z naukowcami z University of Texas Southwestern Medical Center z Dallas w USA oraz z Instytutem Biochemii i Biofizyki Polskiej Akademii Nauk odkryli i przebadali nieznane dotąd białko efektorowe. O osiągnięciu przeczytać można w prestiżowym dla biologów czasopiśmie Cell.

Polscy chemicy pokazali, jak tanio zsyntetyzować lek stosowany w COVID-19
26 marca 2020, 15:12Prof. Bartosz Grzybowski z zespołem pokazał światu, jak z tanich związków, unikając istniejących patentów, wyprodukować lek HCQ stosowany w leczeniu COVID-19. Użył w tym swojego programu Chematica, który jest w stanie wskazać wygodną drogę syntezy dowolnego związku chemicznego.

Zrekonstruowano twarz prominentnej postaci ze średniowiecznej Anglii - opata Johna z Wheathampstead
10 września 2020, 05:49Naukowcy z Laboratorium Twarzy Liverpool John Moores University (LJM) zrekonstruowali twarz prominentnej postaci ze średniowiecznej Anglii - Johna z Wheathampstead, który był 2-krotnie (w latach 1420-40 i 1452-65) opatem benedyktyńskiego klasztoru. Jak podkreślają specjaliści, najlepiej znanym i najbardziej wpływowym ze wszystkich 40 opatów.